Tychy – Centrum vs. Zielona Oś

Ostatnio w mieście Tychy zapanowała lekka wrzawa. Jaki był powód tego uniesienia u co najmniej kilkunastu osób? Otóź propozycja i wytyczne dotyczące opracowania projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla obszaru centrum Tychów.

Tak się złożyło, że spotkałem kilku kolegów z branży a dodatkowo mieszkańców tego miasta. Podczas rozmowy i wymiany spostrzeżeń na temat Centrum pojawiły się stwierdzenia z dwóch krańców projektowych. Jeden kolega prawił, że niedawno prezentowana koncepcja Urzędu jak najbardziej mu odpowiada. Wskazywał, że poprawi się komunikacja kołowa, a poza tym zaproponowane centrum handlowe w tym miejscu też nie było by niczym dziwnym, bo jest to rozwiązanie szeroko stosowane w innych miastach naszego kraju, gdzie centrum miasta jest centrum handlowym. Drugi kolega stwierdził, że jest daleki od proponowania centrum w formie placu bądź rynku jako nowego tworu. Jego zdaniem miejsce takie powinno powstać samoistnie poprzez podświadomy wybór mieszkańców. Trzeci kolega uważa, że „zielona oś” warta jest doprojektowania tak aby stworzyć pierwotny element kompozycji miasta, który był już w planach urbanistycznych głównych projektantów miasta. Przyznam, że utożsamiam się z trzecim poglądem.

Wielu mieszkańców wyraziło zaniepokojenie kierunkiem proponowanych rozwiązań ujętych w dotychczasowym projekcie planu miejscowego. A szczególnie wyznaczony w planie teren pod drogę klasy lokalnej i usytuowanej w obszarze „zielonej osi”, który kłóci się z ideą osi będącej „zielonym” kręgosłupem założenia kompozycyjnego naszego miasta. Oś ta została wyznaczona przez twórców  koncepcji urbanistycznej miasta Tychy już na samym początku prac projektowych związanych z powstawaniem miasta Nowe Tychy.

Jak wielu mieszkańców tak wiele pomysłów i koncepcji.

Proponowana poniżej koncepcja oparta jest na przedłużeniu istniejącej „zielonej osi” pełniącej funkcję deptaka/bulwaru pieszego. Prowadzi ona od siedziby Urzędu Miasta i parków go otaczających do proponowanej nowej przestrzeni publicznej – Placu integracji, który ma szansę zaistnieć jako zielone miejsce spotkań otoczone handlem i usługami w parterze i biurami powyżej. Zabudowa zostanie zaprojektowana jako kwartały z wewnętrznymi półprywatnymi przestrzeniami zielonymi. Dostosowana wysokością do istniejących budynków położonych wzdłuż al. Jana Pawła II byłyby przedłużeniem handlowego centrum miasta tworzącego się samoistnie wzdłuż ul. Romana Dmowskiego, ul. Stefana Grota Roweckiego i al. Jana Pawła II. Kołowa obsługa komunikacyjna odbywałaby się sięgaczami od strony al. Jana Pawła II i pomocniczo od ul. Zofii Nałkowskiej.

W tej części miasta brakuje jednoznacznej przestrzeni publicznej stanowiącej soczewkę, która skupiałaby życie mieszkańców i pozwoliłaby na integrację i identyfikację z miastem. Brakuje dominanty strukturalnej miasta, tj.miejsca rozpoznawalnego, będącego celem spotkań – po prostu szeroko rozumianego CENTRUM Nowego Miasta Tychy.

Nad wykopem kolejowym pojawiłaby się nowa, piesza kładka/łącznik, która umożliwi pokonanie różnicy terenów między częścią północną i południową, bez potrzeby korzystania ze schodów (pochylnie, tarasy). Kładka poza typową funkcją komunikacyjną, służyłaby jako punkt widokowy na całość założenia „zielonej osi” oraz nowy Plac integracji.

Wprowadzenie ludzkiej skali przy planowaniu zagospodarowania terenu znajdującego się w środku miasta powinno być priorytetem, aby można było znaleźć kompromis dla połączenia tworzącego się samoistnie centrum usługowo-handlowego i zielonej osi spacerowej integrującej „Nowe Miasto Tychy”.

Poniższe plansze to wstępna koncepcja urbanistyczna mogąca posłużyć jako materiał pomocniczy do dalszych rozmyślań nad tą częścią miasta. A będzie po temu możliwość, gdyż niebywale duży rozgłos tej sprawy i duża ilość oddanych wniosków / uwag do propozycji wyłożonego planu, poskutkowało podjęciem uchwały o powróceniu do prac projektowych, w których powinno być uwzględnionych wiele z komentarzy zamieszczonych w uwagach mieszkańców oraz organizacji.

R.B.

 

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

%d blogerów lubi to: