Archiwum

Tag Archives: osiedle A

Budzet partycypacyjny IIJak już pisałem wcześniej o budżecie jest to inicjatywa dla społeczeństwa. Czy inicjatywa trafiona? Chyba tak, a właściwie to na pewno bo wpłynęło ponad 170 projektów.

Z końcem września 2014 minął termin składania składania projektów dotyczących wykorzystania 5mln pln jakie UM Tychy przeznaczył na budżet partycypacyjny. Kwota ta została podzielona na okręgi mieszkaniowe wg zasady podstawa + ilość mieszkańców pomnożona przez kwotę na jednego mieszkańca. W związku z powyższym kwoty przysługujące dla danego okręgu wahały się od 90 do ponad 300 tys. Każda osoba mogła złożyć formularz projektu. A cóż można było zaproponować. Otóż w zasadzie wszystko co mieści się w szeroko rozumianym interesie społecznym, począwszy od postawienia ławki dla osób starszych przy budynku, zwiększenia ilości lamp ulicznych celem polepszenia bezpieczeństwa na drodze czy chodniku, modernizacji dziedzińców nowych chodników placów zabaw, itp.

Poniżej przedstawiam jeden z pomysłów koncepcyjnych dotyczący przestrzeni publicznych.

Read More

Reklamy

Małe osie pieszeJak wiadomo wszem i wobec mieszkańcom zacnego osiedla A , wielkie zmiany nadeszły i dzieje się oj dzieje. Osiedle pięknieje robi się wiele nowego… i właśnie robi a nie projektuje, co ze smutkiem muszę oznajmić. Mam to szczęście hmmmmmm… lub może nie do końca, że udało mi się wyedukować w tematyce architektury i urbanistyki. O co chodzi moi mili… w zasadzie najprościej mówiąc o logikę. 

Read More

Plac powstał na przecięciu głównych osi komunikacyjnych osiedla. Kształt placu nawiązywał do otaczającej go zabudowy. Najwyższe budynki znajdujące się przy placu tworzyły w rzucie urbanistycznym prostokąt. Wjazd główny od strony ulicy Gen. Andersa, dwa boczne wjazdy od strony wschodniej ulic Arkadowej i Wojska Polskiego oraz jeden wjazd od strony zachodniej ulicy Arkadowej. Przez pierwsze dekady plac pełnił rolę reprezentacyjną. To tu spotykali się mieszkańcy z okazji różnych świąt narodowych i innych uroczystości. W tym czasie przestrzeń ta ograniczona była ulicami a wewnątrz znajdował się wybrukowany plac. Wzdłuż dwóch krótszych boków posadzone zostały szpalery drzew (z czasem te małe drzewka wyrosły na wielkie i duże drzewa) u ich stóp postawiono kilka ławek dla spragnionych odpoczynku, relaksu czy kontemplacji nad sgraffito znajdujący się na Ścianach budynków. W centralnej części usytuowano fontannę z ośmiobocznym siedziskiem.

Read More